Sunday, May 25, 2008

Ar Pankūkdanci noslēdzas festivāls Pulkā eimu, pulkā teku

Šodien 15.15  Salaspils Botāniskajā dārzā ar noslēdzās XXV bērnu un jauniešu folkloras svētki Pulkā eimu, pulkā teku. Svētku izskaņā bērni draudzīgi dejoja Pankūkdanci.

Saturday, May 24, 2008

Pulkā eimu, pulkā tek sāk ritināt maizes danci





Šodien Brīvdabas muzejā jaunie folkloras draugi sāk ritināt maizes danci – šīgada folkloras izpētes tēmas noslēgums – nacionālie folkloras svētki notiek jau 25. reizi.

Attēlos: kamēr Valkas Vainadziņš danco graudu kūlēju danci Rakstā situ sprigulīti, tikmēr pie garā saimes galda sapulcējušies visi folkloras kopu dalībnieki.

Saturday, May 17, 2008

Zemgales folkloras draugi danco Jūrmalas brīvdabas muzejā.

Lielupē, Jūrmalas brīvdabas muzejā šodien notika Dziesmu un deju svētku iedancošana (protams, arī iedziedāšana, iedimzināšana un iekoklēšana). Protams, no visām šanām tā jaukākā likās iedancošana. Kāpēc? Pirmkārt, tā patīkami atdzīvināja visumā vienmuļo sarīkojumu. Otrkārt, man kā skatītājam deja patīk vairāk par citām mākslām. Treškārt, sarīkojumā piedalījās pietiekami daudz jaunu cilvēku, kas dejošanai tomēr piešķīra lielāku asumu un ašumu, salīdzinot ar folkloras sarīkojumu vairumu, kur nedejo, jo vai nu nav vīriešu, vai vispār nav jauniešu.

Lielākā daļa deju nebija priekšnesumi, bet sadzīves situācijas imitācija vai, kā vēl mūsdienās mēdz teikt – dzīvesveida demonstrējums. Starp priekšnesumiem jaukākie izdevās Iecavas Tarkšķiem. Viņi sevi labi parādīja pat nebūdami tik lielā skaitā, kā ierasts redzēt. Dejošanas situāciju vislabāk uzbūra Rīgas danču kluba un Skolēnu pils Kokles jaunieši. Dejas nebija garas, tātad kārtīgi izdejoties neviens nepaguva, bet varbūt labi ka tā, jo zem dejotāju kājām griezās gandrīz tādi paši putekļi, kādi nereti manāmi uz mūsu baltajiem grants lielceļiem, kad garām pabrauc kāds lielāks autobuss.

Thursday, May 15, 2008

Lietuvas tautas dejas sacīkste Patrepsyne 2008












Ceturtdien Šauļu Arēnā notika Lietuvas 1. tautas dejas sacīkste Patrepsyne. Kāpēc pirmā? Tāpēc, ka pirmo reizi uz sacīksti bija ieradušies visu vecumu dejotāji no visiem valsts novadiem(izņemot Viļņu).

Sacīksti rīkojā Šauļu Universitātes Mākslas pedagoģijas katedra, vad. Dr. Ramute Gaučaite. Sacīkstes vadītāja Diāna Martinaitiene.

Sacīksti vērtēja profesionāla žūrija – horeogrāfe Jūrate Čepaite no Klaipēdas, Jūrate Šemetaite, Inga Kriščūniene abas no Tautas kultūras centrā Viļņā, Vidas Alis no Šauļu Universitātes (visi Lietuva)un Ernests Spīčs (Latvija)

Mūzikas pavadījumu spēlēja Šauļu bērnu folkloras kopu kapelas. Attēlā var redzēt Arūnas Stankus kapelu.

Latvijas pārstāvis Ernests Spīčs izvēlējās īpašu pāri, kam pasniedza balviņu par saderīgāko dancošanu – Laimas konfekšu kārbu. Attēlā Diāna Martinaitiene ar Ernestu Spīču kopā ar lietuviešu dejotāju pāri – Lauru Štendelyti un Luku Samuilu.

Lietuviešu Patrepsyne ir līdzīga mūsu tautas dejas sacīkstei Vedam danci. Atšķirība ir tāda, ka lietuvieši dejo tikai pāru dejas. Kopīgais ļauj fantazēt par nākotnes iespējām – rīkot kopīgu superfinālu, kurā sacenstos labākie abu valstu dejotāji.

Wednesday, May 14, 2008

Peptiņš būs? Būs! Danči arī būs!

Peptiņš, jeb Pulkā eimu, pulkā teku ir bērnu un jauniešu folkloras festivāls. Tas 24. un 25. maijā notiks jau 25. reizi.

24. maijā
20.30 Daugavas dienas danču vakars Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā zālē.

Monday, May 5, 2008

Atsaucieties, kas grib braukt uz festivālu Lietuvā!

Pēc dejas sacīkstes saņēmu jauku ziņu no sacīkstes vērtētājas Diānas Martinaitienes, kas pārstāv Lietuvu. Viņa atsūtīja uzaicinājumu uz Starptautisku bērnu un jauniešu folkloras festivālu ,,AŠ PASIEJAU VĖINA POPA“, kas notiks 14.–15. jūnijā Telšos. Festivālā var piedalīties folkloras kopa, kuras dalībnieki ir 10 – 18 gadus veci.
Ja interesē, lūdzu rakstiet vēstuli uz pept@inbox.lv. Atsūtīšu viņu uzaicinājuma vēstuli.