Friday, March 20, 2009

Pavasaris nāk ar olu dančiem!

Šogad tradicionālās dejas draugi ir sasparojušies. Vairākās pilsētās iedibināti danču klubi, Rīgas danču klubam jauna mājas lapa un vairāki interesanti notikumi vēl gaidāmi:)

Šodien , kad atnācis pavasaris, tam par godu, danči būs Koknesē un Cēsīs.
Kā tad ar olu dančiem? Tas ir īss un pamācošs stāstiņš Lieldienu olu vārītājiem.

Reiz kādā restorānā, kas pašā Rīgas sirdī, bija sarīkota Lieldienu ēdienu izstāde. Es biju uzaicināts par tradīciju zinātāju, kam jāstāsta un jārāda. Dandari, protams, bija par dancotājiem, dziedātājiem un muzikantiem. Pienāk brīdis, kad LTV Panorāmas dīva garā baltā baltā kleitā man prasa pardīt kādu Lieldienām raksturīgu danci. Es piedāvāju seno olu danci – paņemu no lielā groza divas olas sev un divas savai pāriniecei baltajā kleitā. Muzikanti spēlē un mēs dejojam Plaukstiņ polku ar Lieldienu olām rokās. Dejas aizrautībā olas sitam aizvien mīļāk un, kad nāk pēdējais sitiens, tad tās plīst. Izrādās, ka olas ir gan krāsotas, bet nav vārītas un viss saturs nolīst pār daiļās pāriniecies iespaidīgo balto garo kleitu.
Lai šo sižetu neparādītu Panorāmā, restorāna īpašniekam nācās šķirties no laba konjaka, ļoti lielas naudas summas un pirkt jaunu kleitu. Man gan žēl, ka tik labu skatu neparādīja:))