Monday, June 22, 2009

Saulesdeja 2009

Šonedēļ man bija tas gods vadīt latviešu rituālo deju kursu "Saulesdeja". Starptautiska sadarbības projekta starp Manro–Travel un Biznesa kompetences centru ietvaros Dagmāras Hānes vadībā Rīgā ieradās vairāk kā 20 dejas interesentu no Vācijas un Austrijas.
Nodarbības notika Brīvdabas muzeja Vidzemes sētā un viesnīcā Tigra Priekuļos.
Attēlā:Dagmāra Hāne – Mērena un šo rindu autors.
Četras dienas notika nodarbības, kurās šie cilvēki apguva tradicionālās dejas pašu svarīgāko daļu – rituālās vasaras saulgriežu (Jāņu) un kāzu horeogrāfiskās norises. Pavisam kopā 16 stundu kursā studenti iemācījās vairāk kā 20 dejas rituālus un savas prasmes lika lietā vasaras saulgriežu sarīkojumā Turaidā.

Nedaudz par nodarbību saturu un to raksturojoši attēliem
1. nodarbība Vainaga sakrālā nozīme un ar to saistīties horeogrāfiskie rituāli

2. nodarbība Kāzu rituālās horeogrāfiskās norises. Īpašs uzsvars uz vainaga dancināšanu, svētības došanas un saņemšanas dejām .

3. nodarbība Jāņu rituālās horeogrāfiskās norises. Vissatraucošākā un ģeniālākā deja – Visi ceļi.

Nodarbību beigās visi studenti saņēma Biznesa kompetences centra sertifikātus.

Tuesday, June 2, 2009

Danči, rotaļas un spēles PEPTā

Vārdu salikums PULKĀ EIMU, PULKĀ TEKU vienmēr saistās ar aktīvu bērnu un jauniešu iesaistīšanos pilsētas vides norisēs, tā iepreicinot rīdziniekus un pilsētas viesus.

Starptautiskais bērnu un jauniešu festivāls – konkurss "Pulkā eimu, pulkā teku", kurš risināsies Rīgā no 7. līdz 11. augustam piedāvās vairākas dejošanas un rotaļāšanās iespējas rīdziniekiem.
Jau 7. augustā Vērmanes dārzā lielus un mazus iepriecinās rotaļas ar festivāla dalībniekiem.

Tautas spēles ieplānotas Stacijas laukumā
Tautas spēlēs varēs piedalīties visu vecumu rīdzinieki.

Nopietnāka dancošana ieplānota Lido atpūtas centrā Krasta ielā.

Tomēr vislielākās iespējas piedalīties dažādu tautu rotalās spēlēs un dančos būs vecrīgā, kad folkloras kopas pastaigāsies pa senajām ieliņām un muzicēs rīdziniekiem un pilsētas viesiem par prieku.