Friday, May 31, 2013

Uguns rituāla deja... Pārdzīvojums

Kad saņēmu Festivāla rīkotājas Kristīnes Hirštes uzaicinājumu vadīt Uguns rituālu Likteņdārzā, tad pēc īsa mulsuma brīža sapratu, ka tam jābūt dejas rituālam. Deja, ko dejo dejotāja, kura atveido  pirmelementu Uguni. Es biju divās lomās – kā Rituāla vedējs un kā Vējš. Pareizāk sakot – apvienoju vienā tēlā abas lomas – dejoju kā Vējš un vadīju Rituālu tā iesākuma daļā.

Rituāla nosacītības līmenis nedrīkst būt augsts, lai tajā var piedalīties visi tie, kam šis rits ir paredzēts. dalībnieki bija bērni. Viņiem bija baltas un sārtas lentītes, ar kurām viņi māja un plivināja reizē ar notiekošo darbību. 

Sākumā es samēģināju ar bērniem. Tas izdevās teicami. Bērni aizrautīgi iesaistījās. Tiklīdz sākās deja, bērni bija aizrauti ar dejas vērošanu un daļa piemirsa par lentītēm. Viņi varbūt gaidīja rīkojumu no Rituāla vedēja. 

Tomēr beigās atkal lentītes sāka plīvot. Vadību, kamēr Uguns un Vējš ieņēma noslēguma pozu, uzņēmās festivāla direktore Kristīne, kura aicināja bērnus nākt ar lentītēm pie uguns altārīšiem un tās sadedzināt. Rits bija galā.

Es atviegloti uzelpoju un biju laimīgs:)
Uguns – Sandra Sabīne Jaundaldere, Vējš – Ernests Spīčs, muzicē Ansis Jansons, Rozīte Katrīna Spīča, Inese Vilcāne.