Monday, May 10, 2010

Thunder dance jeb latviski sakot Pērkonītis!


Tautas un tautiskās dejas draugiem labi pazistamā deja Rīgas Pērkonītis (īPērkoņdancis) esot deju skolotāja Jēkaba Stumbra Rīgas apkārtnē pierakstīta (etnogrāfiska) pāru deja. Izklausās ticami. Tikai žēl, ka pierakstīta vienīgā eksemplārā. Vai tas nozīmē, ka ļoti reta, tātad nav ieguvusi plašu ievērību? Nebūt nē! Acīgs vērotājs ar nelielām priekšzināšanām dejas vēsturē un sadzīves dejas tipos uzreiz pamanīs līdzību ar Alsungas Mugurdanci, kura 1. daļu ātrāk dejojot tas pats Pērkonītis sanāk. 
Šajā gadījumā runa ir par Eiropā savā laikā plaši pazīstamu Mugurdeju ar izgrozīšanos un nereti pārlēciena soli. Sādu pārlēčiena soli Eiropas dienvidos sauc par Pas de basque, tātad no franču valodas – Basku solis. tā tas arī ir – Spānijas un Francijas robežā dzīvojoša tauta – baski ar savu deju ir devuši iedvesmu Parīzes horeogrāfiem veidot izgrozīšanās, jeb Mugurdeju, kuru sauc vairākos vārdos (piemērsm Papillon – Taurenis)
Turpretī šo pašu soli Ukrainā sauc par kazačok (kazacēns), bet no tā Latvijas rietumos, tātad Kurzemē, par Kazāku. Tāda īsumā ir dejas Pērkonītis radniecība, kuru ne bez dievturīgas noskaņas sirdī Jēkabs Stumbris nodēvēja par senu rituālu deju, kura esot Pērkondievam par godu jālec.

Video jūs redzat senas rucavnieku dzimtas pēcteci Jāni Pūķi, kurš Pērkonīti spēlēt un dejot iemācījās Rīgā, kad XX gadsimta deviņdesmoto gadu vidū gadu darbojās LU deju folkloras kopā Dandari ;)

Video thumbnail. Click to play
Click to Play

Traditional Thunder dance performed by the old musician Janis Pukis from Rucava (south-west Latvia).

Captured during the Etnodiena (Ethno - day) in Liepaja, Latvia, 2010.

No comments: