Monday, August 10, 2009

Sudmaliņas izskan Carnikavā!

Svētdien, 9. augustā Carnikavas estrādē izskanēja 2009. gada Sudmaliņu pēdējā deja. To dejoja vien izturīgākie sudmalēji – Carnikavas deju pulciņa dejotāji, Bajārišņas dejotāji no Maskavas un šo rindu autors. Interesanti, vai varēsiet uzminēt, kura bija šī deja?

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Maruta Alpa svētku izskaņā pateicās visiem, kas palīdzēja tapt šiem Sudmaliņām. Viņas balsī gan nedzirdēju cerīgu noti, ka pēc dažiem gadiem atkal kopā griezīsim Sudmaliņas.

Skatītāji(lielākoties ģimenes ar bērniem un vecākā gadagājuma cilvēki bija atnākuši paskatīties koncertu un uz dejošanu nebija atsaucīgi. Protams, bērni gan vienmēr ir atsaucīgi un neliels bariņš izturēja dančus līdz beigām kopā ar jauniešiem.

Dejotāju nebija daudz, jo moldāvu ansamblis tūlīt pēc koncerta aizsteidzās uz mājām(ES vīzas derīguma termiņš līdz 24.00), palēnām savās gaitās aizgāja Carnikavas Arnikas dejotāji. Korejieši gan parādīja pāris deju horeogrāfijas pirms doties pakot koferus mājupceļam. Tā sanāca, ka aktīvākie bija Maskavas ansambļa Bajārišņa dejotāji un vņiem līdzi centās turēties carnikavieši no Abi divi un viņu draugi.

Korejieši piedāvāja pāris horeogrāfiskas miniatūras, kuras gribētāji varēja dancot ar viņiem – vienu ornamentāla rakstura laukuma horeogrāfiju, otru atveseļojošo kustību kompleksu – savdabīgu rīta vingrošanas vaisantu. Te jāpaskaidro, ka Korejā sadzīves deja Eiropeiskā izpratanē tradīcijā nepastāv. Korejiešu senči piedalījās kopienas dejas rituālos, tātad, dejoja tikai sakrālu motīvu vadīti. Ar Eiropā sadzīves deja ir visai jauna parādība.

Pārsteigums bija krievu jauniešu piedāvātā " Pīlīšu deja", ko mēs parasti saucam par Putniņdeju:)

Par veiksmīgāko atkalatradumu jāuzskata rotaļdeja Strautiņš. Kad bija maskaviešu kārta rādīt savu norisi, viņi teica, ka varbūt viņi varot piedāvāt kādu spēli. Teicu, ka protams, kā nu ne! Viņu priekšlikums bija – Strautiņu! Teicu, kādu mūziku viņi grib – ātru vai lēnu. Viņi izvēlējās ātru. Tas, kas sanāca, redzams šajā video.



Jau 6 gadus viena populārākajām danču draugu dejām ir no Krievijas caur Igauniju atceļojusī Raganiņu deja. Attēlā divas Katrīnas rāda, kā jādejo raganiņām.

Man patīkamu pārsteigumu sagādāja divi krievu puiši – Ivans un Daņila, kuri parādīja savus puišu dejas izgājienus. Nenoturējos un padižojos līdzi. Kas no tā sanāca, redzams foto.

Jauniešiem iepatikās arī Draudzības dancis uz soliņa. Cik reizes nokriti, tik reizes jābučo pārinieks.

No comments: