Sunday, May 16, 2010

Sunny line dance – Saulītes līnijdeja


Līnijdejas, rindu dejas un gatvu dejas ir sens tradicionālās horeogrāfijas tips. Tādas mūsu senči dejojuši varbūt tūkstošiem gadu un, kā redzams video, tad ar lielu prieku dejo arī tagad! Vairāk par līnijdejām lasi etnohoreologa H. sūnas fundamentālajā darbā Latviešu sadzīves horeogrāfija.
Tāpēc, savas neinformētības dēļ maldās tie, kuri apgalvo, ka līnijdejas Latvijā ievazājuši visa amerikāniskā cienītāji. Tādas dejas Latvijā dejoja  jau tad, kad Amerika vēl nebija izdomāta. Amīši tikai uztaisīja savu produktu, ko tagad pērk arī eiropieši un mēs tai skaitā.
Toties video var apskatīt, kā līnijdeju dejoja jaunieši Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē Muzeju nakts laikā. 
Video thumbnail. Click to play
Click to Play

Young people dance Sunny line dance at night.

Captured during the Museum night event in the Latvian Society house in Riga, Latvia, 16.05.2010


4 comments:

Dāvis Viļums said...

Vakar biju tajā pasākumā muzeju naktis. Likās divaini, ka uz skatuves ir ļoti labi muzikanti, bet viņu vietā spēlē fonogramma. arī no dejām, kas tika rāditas uz skatuves īsti nevarēja saprast kā tās jādejo jo zālē daži cilveki no danču kluba likās ka prot tās dejot labāk par demonstrētājiem. Es nevēlos kādu aizvainot, bet nepatika man arī līnijdeja, jo orģinālā "Saulīt mana krustamāte" ir ļoti skaists dancis, kuru esošā publika, domāju, spētu apgūt.

Iespējams, pasākuma vadītājs vēlējās vairāk, lai cilvēki improvizētu un saprotu ka tā rodās folklora, bet man bail, ka šādi pazud dejas orģināls, kas ir, manuprāt, kvalitativāks.

Ernests said...

Paldies par uzslavu muzikantiem! Muzikanti spēlēja kopā ar ierakstu, tas bija konceptuāli, lai bagātinātu skaņas piesātinājumu, kāds nepieciešams tik lielā telpā, jo vairāk muzikantu noalgot nebija iespējams finansiālu apsvērumu dēļ.

p.s. tas ir normāli, ka Rīgas danču kluba dalībniekiem vienmēr liekas, ka viņi visas dejas prot labāk par citiem. Viņi taču ir vislabākie;)

p.p.s. Jā, piekrītu, Jūrkalnes Saulīte ir ļoti labs dancis, pats to esmu pierakstījis un interpretējis kopā ar Dandariem. Šoreiz aktuāla bija cita, ne mazāk vēŗtīga interpretācija, ko tauta zin mazāk. Bet pa pāriem Saulīti gan jau nodejos arī citos pasākumos.

Unknown said...

Dāvim


Es nu gan neteiktu, ka šī konkrētā pasākuma būtība slēpjas dejas orģināla horeogrāfiskā kvalitātē.

Manuprāt cilvēki nenāca demonstrēt savas dejotprasmes, bet gan izkustināt savas nosēdētās pēcpuses.
Kā arī bija acīmredzams tas,ka lielākā daļa lustētāju bija cilvēki ''no ielas'' , kam ar danču kluba tradīcijām nav ne mazākā sakara. Tāpēc arī nevajadzētu vērtēt profesionālo sniegumu [ko būtu muļķīgi gaidīt] , bet gan smaidus cilvēku sejās.

Priekā!

Dāvis Viļums said...

Paldies par atbildi!

Es, protams, nevēlos redzēt k-kādu precīzu horeogrāfisku deju un principā atbalstu šādus danču pasākumus. Piekrītu Mārtiņam, ka cilvēki gāja izkustēties un citu viedokli nemaz neaizstāvu. Tikai tas ko es vēlējos redzēt bij nedaudz citādāk.

Prieks, ka Muzeju naktī šis praktiski bij vienīgais pasākums, kurš tiešām notika visu nakti un ļoti patīkami ka tajos bij danči! Tas palīdz tos nest tautā.