Friday, July 1, 2016

Sudmaliņās beidzot jādejo tautas deja!

Tā LTV Kultūras ziņās intervijā Anetei Lesītei, atzīst Ingrīda Saulīte.
Interviju ar Ingrīdu Saulīti un tautas dejas videoklipus no folkloras festivāla Baltica un tautas dejas festivāla Sudmaliņas varam noskatīties te:
http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/01.07.2016-kulturas-zinas.id75590/

Horeogrāfe, Deju svētku ilggadēja virsvadītāja ir šī dejas festivāla idejas radītāja un veidotāja. Saulītes kundze ir stāvējusi un ietekmējusi latviešu amatierdejas (ko padomju laikā sauca par māksliniecisko pašdarbību,  tautisko deju, tautiski-skatuvisko deju) procesus. Kad 1988. gadā Latvijā pēc festivāla Baltica spraigajām diskusijām, bija skaidrs, ka skatuves dejas nākotne ir apdraudēta, bija jāatrod veids, kā uzmundrināt skatuves dejas draugus. Jauns dejas festivāls bija ļoti laba doma, jo Balticā priekšplānā bija dziesma, daina, tradicionālā mūzika. Deja Balticā bija tikai neliela daļa no visa folkloras mantojuma. Tādēļ Saulītes kundzes doma rada atbalstu un festivāls Sudmaliņas pulcēja lielu dalībnieku skaitu.

Tomēr domas par to, vai Sudmaliņās jādejo tautas deja ir uzvirmojušas pirms un pēc katra festivāla. Tā arī šoreiz – jau astotajā festivālā. Vai šajās Sudmaliñās redzēsim un dejosim tautas deju? Paskatīsimies!

Jā, LTV sižētā tā arī neparādīja tautas deju Sudmaliņas. Tādēļ te ievietoju nedaudz neparastu Sudmaliņu interpretāciju ugunsdzēsēju komandas izpildījumā.