Friday, January 13, 2017

Vai piepildīsies etnohoreologa Sūnas sapnis?

Mūsu visu laiku lielākais tautas dejas pētnieks Harijs Sūna jau sen atdusas Lielupes kapos.  Viņa devums tautas dejas materiālu vākšanā, apkopošanā, kārtošanā, analīzē un publicēšanā ir tik liels, ka mēs vēl ilgi to izmantosim, ja vien nenovērsīsimies no tautas dejas par labu citiem dejas žanriem. Laikam viņš paredzēja, ka var notikt tas, kas notiek tagad – Deju svētki draud pārvērsties par par tādu dejas mākslas festivālu, kur tautas dejai vairs nav vietas. Mūža nogalē viņš mēģināja radīt datorizētu dejas notācijas sistēmu. Pašu sistēmu viņš iesāka veidot jau tad, kad sāka strādāt Latviešu Folkloras krātuvē, bet tikai parādoties iespējām ar datoru apstrādāt kustīgus attēlus, viņš centās to pabeigt. Harija Sūnas dejas notācijas sistēma tomēr izrādījās par sarežģītu dejas skolotājiem Latvijā un atzīšos arī man un maniem kursa biedriem studiju laikā bija pagrūti izprast to, ko viņš centās mums iemācīt. Parādoties video filmēšanas un apstrādes iespējām ar datoriem, varbūt var izveidot citus veidus, kā pierakstīt, aprakstīt dejas kustības.

Nupat saņēmām ziņu par kādu projektu Liepājas Universitātē, citēšu:
"Ir noslēdzies pirmais posms projektā "Latviešu tautas dejas notācija digitālā vidē", kas Liepājas Universitātē tapis pēc Latvijas Nacionālā kultūras centra pasūtījuma.

Kā informē Liepājas Universitātes Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Laiveniece, projekts tiek arī veikts, gatavojoties Latvijas simtgades Dziesmu svētkiem."

Visumā ļoti laba ideja – tautas dejai noteikti ir vieta digitālā vidē. Tas visvairāk nepieciešams tādēļ, lai mēs, latvieši savas tautas dejas varētu apgūt arī atrodoties citās zemēs, kur grūti sastapties ar tautiešiem klātienē.

Kā ir veicies? To katrs varam paskatīties piedāvātajā vietnē : http://dejas.liepu.lv

Es arī izpētīšu šī projekta rezultātus un tad varēšu jūs informēt.

Par informāciju pateicos Līgai Dejus no Liepājas, kur viesojoties, vienmēr esmu sajutis mīlestību uz mūsu tautas deju.

Vāka zīmējumā attēloti mani kursabiedri Maija un Santis.

No comments: