Thursday, August 6, 2009

Kuri danči labāki – Sudmaliņās vai Balticā?

Šīsvasaras festivāli Baltica un Sudmaliņas piedāvā diezgan lielas iespējas dejot dančus jeb tradicionālo deju tās sadzīviskajās izpausmēs.

Interesanti noskaidrot, kurā festivālā danči ir tuvāk to patiesai jēgai – pirmatnējā dejas prieka sajūtu radīšanai? Sudmaliņās vai Balticā? Varbūt ne viens, ne otrs?

Pirmajā vakarā danči notika Brīvdabas muzejā, spēlēja un dančus ierādīja Dandari, otrajā vakarā pēc festivāla atklāšanas koncerta Dzintaru koncerzālē dančus mazajā zālē spēlēja Iļģi.

Atklāšanas koncertā varēja vērot katra ansambļa priekšnesumus, tikai vērotāju bija sanācis tik cik bija. Šī problēma gan attiecas uz rīkotāju VNKA tirgvedības kompetenci.

Lūk dejotāju domas domas, kuri piedalās abos festivālos.
Kārlis A.:Tā viennozīmīgi pateikt kuri bij labāki nevar, jo tomēr ir daudz atšķirību starp šiem pasākumiem kā tādiem.


Pirmkārt Balticā liela daļa jau zināja pašus dančus, jo kā jau saprotams tas ir tas, ko dalībnieki arī savās ikdienas nodarbībās vairāk vai mazāk mācās, turpretī Sudmaliņas danči tomēr bija vairāk jāierāda, un reizēm jāpaskaidro, kas un kā dancojams.


Tomēr Sudmaliņu dančos pirmajā vakarā bija redzama kāda cita pozitīva iezīme, lūdz kuru meiteni vēlies, un būtībā riska nav, ka meitene dejos slikti, jo deja ir tas, kas vieno visus Sudmaliņu dalībniekus, un tā ir deja, nevis dziesma, muzicēšana vai vēl kas cits.


Personīgi man danči Sudmaliņu festivālā bija kā patīkama „rozīnīte” pēc iepazīšanās koncerta. Tur varēja iepazīt citus kolektīvus neformālā mūsu tautas danču sadejošanā.


Jānis L. Labāki ne labāki. Tā to tik vienkārši nevar pateikt, jo tie festivāli ir dažādi. Balticā Ansis vadīja trīs danču naktis. Viņš vada savā stilā. Tur sākumā viss likās neorganizēts, pat izmeta Turībā no zālēs rupjā veidā. Beigās jau bija viss teicami. Sudmaliņās patika sadancošana atklāšanas dienā Brīvdabas muzejā.


Imke (te jāpaskaidro, ka šī vācu sieviete ir apmeklējusi visus Balticas un Sudmaliņu festivālus) : Man patīk abi festivāli. Šogad pati nedejoju, jo man problēma ar celi. Balticā noteikti jāsaka, ka dejo daudz vairāk cilvēku. Man patīk, ka cilvēki zina tās dejas un ir radies iespaids, ka Balticas apmeklētāji labprāt dejo. Sudmaliņās dejo tikai dalībnieki. Arī tas ir jauki, tomēr skatītāji nezina tās dejas, ko dejo dalībnieki, un tāpēc nevar pievienoties.


Muzikantu domas:


Māra: Kuri danči labāki? Noteikti Skamba, skamba.. (Skamba, skamba kankliai jeb Skaniet, skaniet kokles ir vecākais folkloras festivāls Baltijā, kurš regulāri notiek Viļņas vecpilsētā.)


Sandra: Sudmaliņās TDAšņiki nebija spējīgi puslīdz cēli noiet Goda soli - leca 2D augstumā un mērkaķojās - kāda tur vairs dancošana


Rezumējums:


Abi festivāli piedāvā it kā vienu un to pašu norisi – tradicionālās dejas pasākumu jeb dančus. Tomēr mērķauditorija katram festivālam ir sava.


Balticu apmeklē skatītāji, kuri labprāt iesaistās dejošanas norisēs koncertu laikā, kā arī īpašos sarīkojumos. Daudzi skatītāji paši ir piedalījušies vai piedalās dažādās folkloras aktivitātēs un dančus pamatā ir apguvuši. Baltikai ir plašāka mērķauditorija vecuposma ziņā. Baltikas danču sarīkojumos dejo visu paaudžu dejotāji. Arī repertuārs ir salīdzinoši vieglāks un dominē lietuviešu izcelsmes jaunākā laika dejas, kā arī danču klubu repertuārs, jo visās trīs Baltijas valstīs ir attīstīta danču klubu un nometņu kustība.


Sudmaliņas ir festivāls, kur koncertu laikā skatītājus nav pieņemts iesaistīt dejošanā. Arī nakts danču norises adresētas svētku dalībniekiem. Līdz ar to Sudmaliņās dominē dažādu tautu dejas, ko piedāvā gan danču vadītāji, gan starptautu kopu dalībnieki. Pie tam Sudmaliņu dalībniekiem ir labāka deju prasme. Tas sarīkojumu vadītājiem ļauj rīkot pat visai sarežģītas sacensību dejas, ar ko jaunieši sev un skatītājiem par prieku viegli tiek galā.


13 comments:

Unknown said...

Nu protams Māru, kas labāks ūdens vai vīns, nauda nauda un zelts, kas var būt labāks par to. protams no divām izvēlēm nevar vienu.

MisDiizelis said...

Nez kāpēc man šie izteikumi šķiet kombinēti no dažādiem pasākumiem tautas tracināšanas nolūkā...

Danute said...

Sudmaliņās dančos EBM muzikanti atteicas spēlēt ilgāk pēc dancotāju pieprasījuma. Baltikā, vismaz šogad tā nebija ne reizi..

Anonymous said...

Tomēr jāatceras, ka Sudmaliņu muzikantiem tika maksāts, bet Balticaa vini bija svētku dalībnieki.

Ernests said...

Jā, paldies anonīmajam par komentu. Tātad VNKA, kas ir gan Baltikas, gan Sudmaliņu rīkotāji pret muzikantiem izturas katrā festivālā atšķirīgi. Tas dalēji ir izskaidrojums ar to, ka Sudmaliņu dalībnieki pārsvarā ir dejotāji, bet Baltikā piedalās ievērojams skaits muzikantu.

Ansis said...

Anonīma piezīme nevis atspēko, bet taisni pastiprina Danutes teikto: maksā, bet šie vienalga nevar paspēlēt pusstundu ilgāk, kur citi par brīvu ir gatavi visu nakti vālēt. Tas, faktiski, ir muzikantu attieksmes jautājums: vai viņi atbrauc atspēlēt un saņemt naudu, vai viņi brauc kopīgi priecāties ar dejotājiem, un ja par to arī samaksā, nu, tad tas ir papildus labums. Pirmajā gadījumā muzikanti spēlēs nolikto laiku neatkarīgi no dejotāju reakcijas. Otrajā - bez dejotāju atbalsta spēlēs īsāk, ar atbalstu - spēlēs garāk.

Dejotajs said...

Teiksim tā muzikantam, kam maksā bieži vien ir vienalga, kas notiek tālāk par paša degunu un maku. Un ar retiem izņēmumiem, arī Balticā nebūt nebij visi muzikanti gatavi spēlēt visu nakti, gods un cieņa Ansim, kurš bija gatavs spēlēt lai tur vai kas.

Ernests said...

Interesantu tēmu jūs pasākāt cilāt.
Muzikanti un dejotāji.

Jau pirms gadiem 30, kad pats čakli apmeklēju skatuves deju pulciņu, tad nolīgti muzikanti ne par mazu maksu spēlēja pavadījumu. Ja slikti spēlēja, nākošreiz vairs neaicināja. Man liekas, ka te ir labs mehānisms. Ja dejotāji būs apmierināti, tad muzikantus atkal aicinās.

Dejotajs said...

Tā varbūt ir bijis un būtu pasākumos, kur dejotāji (tie, kas ballējas) būtu tieši saistīti ar šo baļļu organizatoriem, bet šobrīd šādos pasākumos šis divas daļas ir diezgan attālas, tāpēc tiek aicināti tie, ko ir izdevīgi, vai vēlme redzēt no organizatoru vidus, nevis no dejotāju.

Ernests said...

Hmmm, jā, tas tiesa gan. Rīkotāji gan vienmēr uzticas ne tikai savām izjūtām, bet ņem vērā ari savu klientu vēlmes.

Protams, sava daļa var būt arī citām interesēm – sak, uzaicini mani un es uzaicināšu tevi.

Dejotajs said...

Nu te jādomā, kas ir klients? Noteikti jau ņem vērā, bet vai festivāla dalībnieks, kas neko nemaksaa ir klients? un cik daudz mūsu valstī organizātoriem ir svarīgi, kas notiek ar parastajiem mirstīgajiem?

Ernests said...

Klients ir tas, kas pērk (maksā, finansē) festivāla rīkotāju pakalpojumus – šai gadījumā klienti ir tās pašvaldības, kur notika šie festivāli un valsts. Pašvaldības ir valsts daļa. Tātad pasūtītājs un maksātājs ir valsts, bet lietotājs ir ierobežota iedzīvotāju daļa – dalībnieki un skatītāji.

Festivālu dalībnieki ir šai gadījumā resursi (brīvprātīgi cilvēkresursi) ar kuru līdzdalību un bez maksas var realizēt šāda veida projektus.

Anonymous said...

Jauki, ka tie, kam patiesībā domāti svētki ir tikai rotaļu kauliņi lielo vīru un sivu acīs, bet tā tas laikam ir visos pasākumos un visās vietās.
Bet galvenais paliek dejas spēks un būtība.