Monday, January 4, 2016

Danču vakari Koknesē




Šogad gribam iesākt jaunu tradīciju un organizēt nelielus danču vakarus biedrības “Baltaine” Radošajā mājā, Koknesē, Melioratoru ielā 1 A. Tie būs sirsnīgāki kā bija pirms tam Kokneses kultūras nama lielajā zālē, jo Radošās mājas telpa nav par lielu mūsu sarīkojumam.

Kas mēs esam?    Dejas draugi, danču kustības entuziasti.
Kas mācīs?    Inguna Žogota, Maruta Mīliga, Solvita Bērziņa.
Kas muzicēs?   Annija Blaus, Uldis Bērziņš, Vita Talla.
Ko mācīsim?   Atkārtosim jau zināmus dančus un mācīsimies arī kādu jaunu, ko varbūt kāds zina, bet kāds cits vēl ne, piemēram “Priekš tevis” ( http://muzikanti.lv/lv/projekti/grundtvig-partneribas/deju-video/)

Tāpēc sakām:

Gaidām ciemos Koknesē, Radošajā mājā, Melioratoru ielā 1 A,
17. janvārī un 21. februārī plkst.17.00!
Mācīsimies jaunus dančus un atkārtosim vecos!
Info: t.26575499 (Inguna)
ingunazogota@inbox.lv




Tagad nedaudz par to, kā mēs tapām.

Kokneses pusē jau kopš 1991.gada aktīvi darbojas folkloras kopa “Tīne”. Tā ir Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas bērnu folkloras kopa, kas šogad svinēs savu 25. dzimšanas dienu. Pie šūpuļa stāvēja arī deju folkloras kopa “Dandari”, kura 1991.gada 23.februārī bija atbraukuši ciemos uz Koknesi mūs dancināt, mudināt un budināt! Tad nu “Tīne”, kā prata, tā uzņēma, bet pirmais mēģinājums notika 1991.gada 26. februārī.

Vēlāk no “Tīnes” izauga pieaugušo folkloras kopa “Urgas”. Tas notika 2005.gadā. 2015.gadā nosvinējām savu 10. dzimšanas dienu. Esam aktīvi savas puses tradicionālās kultūras uzturētāji un popularizētāji, organizējot gadskārtas svētkus, piedaloties dažādos ģimeņu godos, visvairāk jau kāzās un krustabās. Esam sagatavojuši VEDĪBU UZVEDUMU, kuru rādām Radošajā mājā, bet vasarās esam gan Kokneses pilsdrupās, gan Likteņdārzā, gan citur, kur vien mūs aicina, gan uz līdzināšanu, mārtošanu, krustabām... vai tikai dančus un rotaļas rādīt un kopā ar ļaudīm lustēties. Regulāri piedalāmies arī festivālā “Baltica” un citos svētkos gan Latvijā, gan ārpus tās.

2007.gadā “piedzima” vēl viens "bērns". Tā ir spēlmaņu kopa “Skutelnieki”. Sākumā tajā darbojās Bērziņu ģimene, I.Žogota, A.Blaus, M.Gražule. Ir ierakstīts un izdots disks “Kokneses balss”, kurā skan gan dziesmas, gan danči. Sākām arī Koknesē mudināt cilvēkus nākt uz DANČU VAKARIEM. Tie tika organizēti gan kultūras namā, gan skolā... esam arī izbraukuši un spēlējuši dančus tuvākos un tālākos kaimiņu novados (Ogrē, Rīgā, Ģikšos, Birzgalē, Elejā, Jelgavā, Bebros, Jēkabpilī, Varakļānos, Gulbenē, Talsos, Kuldīgā, Aizkrauklē u.c.).

Inguna Žogota

No comments: