Friday, December 16, 2016

Deju trači...danču strīdi – vai LA raksti saasina situāciju?


Lai gan NKC vadītāja aicina saprast Deju svētku idejas autorus un aizrāda, ka mediji par daudz saasina sitāciju, tomēr komentāru autori domā citādāk.

Ievietoju saites uz abiem Latvijas Avīzes rakstiem, jo komentāri ir to vērti.

12. decembris
http://www.la.lv/deju-traci-daugavas-stadiona/

15. decembris
http://www.la.lv/dancu-stridi-daugavas-stadiona/

Vienu no komentāriem gribu citēt. Kāpēc šo? Tāpēc, ka tā autors ir ilggadīgi saistīts ar skatuves deju gan amatieru, gan profesionālā līmenī. Ja pat šādiem cilvēkiem sirds ir pilna, tad tas jau liecina par to, cik visa skatuviskās dejas pasaule ir iedancojusi vienā lielā grāvī.

  1. Dailonis Rudovics t
    Skumji – taču tas tiešām iet gadiem ilgi! Uzvedumveidīgās Deju svētku programmas sāk apnikt. Daudzas dejas paliek tikai vienu svētku programmā, jo vēlāk netiek dejotas. Manos laikos (1960-’80. gadi) izvēlējās labākās dejas no 5 gadu pēcsvētku kārtējām jaundejām neaizmirstot agrāko laiku visskaistāko veikumu. Tās dejotājiem patika un arī skatītājiem. Nu jau vairākus gadus stadionā pati deja ir pazudusi, pārsteigumu sagādā visu deju ornamentālie zīmējumi. Beidzas svētki un paliek tikai raibo ornamentu “sadrūzma”. Uzvedums un pati deja, kā idejas virzītāja, izplēnējusi.
    Man arī šie tērpi netīk – pārāk uzbāzīgs rakstu zīmējums. Nepieņemu puišu krievisko krekla valkāšanas stilu.
    Patiesi žēl, ka ejam aizvien tālāk no etnogrāfiskā pamata. Par dažu jaundeju grūti pateikt kādas tautas, jo par latviskiem soļiem un to kombinācijām noder horeogrāfa nozagtie cittautu deju soļi.
    Malace, Mārīte, par uzdrošināšanos pacelt šo problēmu, par kuru sen jau Latvijas deju saime “šūmējas”!

No comments: