Saturday, June 30, 2018

Pēterdienas Dancotava jeb sapnis par tautas deju

Pēterdienas vakarā LIDO Atpūtas centrā Krasta ielā notika “Tautas lielās dancotavas” noslēgums. Tas sastāvēja no trīs atšķirīgām daļām.

1. daļa Lielšova “Māras zeme”  izrāde interesentiem, kas nebija tikuši pie biļetēm uz izrādēm Daugavas stadionā

Svarīgi, ka LIDO piedāvāja noskatīties “Māras zemes” dejas par baltu velti. Tas bija pievilcīgi un aptuveni 200 skatītāju spitējot stipram vējam un pavēsam laikam bija atnākuši, lai baudītu kaut daļu no tā prieka, ko šāds šovs var sagādāt.  Gandrīz puse bija vecāka gadagājuma sievietes, kam bija iespēja sēdēt ērtos krēslos. Pārējie bija ielenkuši dejas laukumu no visām pusēm, cenšotie uzkāpt pēc iespējas augstāk, lai kaut ko saredzētu. Atsaucība bija ļoti laba un applausi bija pat tām dejām, kuras man grūti nosaukt par dejām, bet iespējams, ka tas tāpēc, ka kustības un raksti, kas paredzēti lielam laukumam nav baudāmi tuvumā.
Priekšnesuma horeogrāfs bija Ilmārs Drels, bet aktieris Intars Rešetins pieteica programmu un rosināja skatītājus aktīvi paust prieku  par svētkiem. Ilmārs man pastāstīja, ka izvēlētas 17 dejas no 25 un piedalās 14 deju kopas. Bijis paredzēts lielāks dejotāju pulks, bet vairākas kopas atteikušas dalību.

2. daļa Tautas dejas kopā ar dejas skolotāju Indru Filipsoni

Kā jau zināms, veselu mēnesi Lido ēstuvju tuvumā notika tautas dejas pamatsoļu mācības. Par to informēja LIDO, pati Indra aktīvi komunicēja ar FB un Daugiem palīdzību un arī es nestāvēju malā (http://www.tvnet.lv/izklaide/skatuve/792440-jauni-celi-tautas-dejai
Pēterdienas vakarā varējām skatīt šīs akcijas rezultātus – aizrautīgus dejotājus, kas priecīgi dejoja latviešu Tūdaliņu un Plaukstiņpolku, leišu Oiru, starptautiskās Pankūkas, trakulīgo Cūkdriķi. Šīs pāru dejas bija iestarpinātas starp "Māras zemes” dejām. Finālā visi dejoja kopā.  Pēc šīs daļas vēlējos Indru nofotografēt un biju pārsteigts par cilvēku lielo pateicību, ko viņi izteica Indrai par iesaistīšanu tautas dejās. Divi pavecāki kungi, pēc skata vismaz 70 gadus veci pat metās ap kaklu un teica, ka viņu sapnis dejot Deju svētkos tautas dejas ir piepildīts. To teica arī citi sanākušie, ka šī iespēja apgūt tautas dejas pamatsoļus un tad piedalīties dejošanā Lido atpūtas centrā ir bijis lieliskākais Deju svē†ku piedzīvojums pēdējā laikā.

3. daļa Zaļumballe ar grupu “Rīgas danču klubs”  (RDK) un muzikantiem Ilgu Reiznieci un Māri Muktupāvelu, un sadancošana ar tautas deju dejotājiem

Sanāca tā, ka pamatīgi pārsalušie skatītāji devās mājup, kas arī saprotams, jo kundzes cienījamos gados nav tās aktīvākās dejotājas. Mājup raitā solī devās arī šova “Māras zeme” dalībnieki, kas arī saprotams, jo tautas dejas nav viņu interešu objekts. Tautas dejas pamatsoļus Indras vadībā apguvušie cilvēki izmeta nelielu Līkumdancīti kopā ar trīs RDK pāriem. Uz zaļumballi palika aptuveni desmit pāri. Ilga sāka ar ļoti piemērotu rindu dancīti – "Šurp, Pēterbērni!", kas no "Šurp Jāņabērniem!" daudz neatšķiras. Tāda taktika bija ļoti pareiza –  dejotāji pamazām iesila un pa to laiku pievienojās vēl pāris RDK jauniešu. Spītējot vēja brāzmām danči turpinājās līdz dejotāji bija sasiluši, bet muzikanti nosaluši.


Lai arī sadancošana, kā bija solīts LIDO mājas lapā (https://www.lido.lv/lv/jaunumi/bezmaksas-koncerta-vares-gut-ieskatu-deju-lieluzveduma-maras-zeme), nesanāca Dancotavas noslēguma sarīkojums parādīja ļoti labu lietu, uz ko vēlos vērst lasītāju uzmanību. Tautas deja cilvēkiem ir vajadzīga arī Deju svētkos. Tāda forma, kādu LIDO tautas deju nodarbību laikā izveidoja horeogrāfe Indra Filipsone ir ļoti piemērota. Interesenti mēneša laikā apgūst nepieciešamos soļus un to kombinācijas, lai varētu piedalīties kopīgā uzvedumā. Šai gadījumā ar aptuveni 100 cilvēkiem, bet iedomāsimies, ka tādas dancotavas notiek katrā pilsētā, katrā pagastā.



1 comment:

Kidsgazette said...

Kā man patīk šis blogs