Tuesday, January 27, 2009

Dejotāju domas

Tā sanāk, ka dzīvē reti kad ieklausāmies pašu dejotāju viedokļos par dejas konkursiem, koncertiem un svētkiem. Šajā rakstiņā centīšos apkopot dejotāju domas par diviem konkursiem – jaunrades deju konkursu un Dejas festivāla Sudmaliņas Latvijas atlases konkursu. Abi konkursi notika Valmierā – 24. un 25. janvārī.

Paldies tiem, kas savus vērtējumus jau atsūtīja uz draugiem.lv. Ja vēlaties pievienot savas domas, tad varat sūtīt uz ernests.spics@lu.lv vai izteikties šīs ziņas komentāru sadaļā. Sevišķi interesantas ir atziņas par deju kvalitāti un žūrijas vērtējuma "taisnīgumu". 

ROTAĻAS DEJOTĀJU VIEDOKLIS
Šeit ir divu mūsu ilggadīgu dejotāju viedokļi par skati - ceram ka noderēs! Abi viedokļi zināmā mērā izsaka visas Rotaļas domas.
1.viedoklis – Asnate
"+: bija biļetes mums dejotājiem, lai arī varam skatīties koncertu, bija skaidra shēma, kur ģērbties un cikos, tīri teorētiski;
"-" tikai kultūras nams nav piemērots tādām masām, jo praktiski ģērbties nav kur, sēdi uz grīdas foajē velc zeķes un pin matus, kamēr ap tevi staigā parastie skatītāji Rotaļa, kas piedalījās ar 7 dejām, kuras, skaidrs, ka nedejo tikai 12 pāri, bet uz pusi vairāk cilveku, tika mēģināta satilpināt piesmakušā telpā uz 20 krēsliem.
Turklāt, telpa atrodas 3. stāvā - tā tīri lai 2 deju starplaikā, paspētu gan līdz turienei nokļūt, pārģērbties un vēl atkļūt atpakaļ....
2.viedoklis – Renārs
Man vispār ir jautājums, kāpēc šāds pasākums ir jārīko ik gadus Valmierā?
Tāpat 90% no dejotājiem ir Rīgas kolektīvi.
Protams, autobusam ir savs šarms, bet nekas cits, kā Valmieras Kultūras namam pieguļošo tirdzniecības vietu biznesa stimulēšana tur nav.
Mierīgi varēja rīkot VEFā ar tam sekojošu balli.
Tas vairāk par organizatorisko pusi. Ar žūrijas vērtējumu mēs esam apmierināti!

BRAMAŅU DEJOTĀJU VIEDOKLIS
Daži.viedokļi–Lana V., Kristīne B., Ilze F., Ilze L., Elīna Š.
No skatītāja viedokļa (it sevišķi žūrijai) tik daudz deju vienkopus vienā dienā ir grūti novērtēt. Protams, vairāk paliek atmiņā "ziņģu" dejas vai arī tās, kurām ir populāras mūzikas pavadījums.
Kopsummā man patika.. nebūs vietas, kur sarakstīt visu labo.. gan balle, gan žūrija, gan koncerts kopsummā, skatuvei ne v
ainas! Varu nosaukt dažus mazus mīnusiņus...
1. mēģis 9:30, bet jādejo 15:30.. tā nīkšana, varbūt organizēt savādāk!
2. varbūt tiešam par d
audz vērtējamo deju un žūrijai grūti objektīvi vērtēt!
3. man likās interesanta ideja, ka derētu ieviest nominācijas... citādi kaudze pateicības rakstu, bet ta bezpersoniski... bija dažas dejas, kas īsti neatbilst tautas dejai, tāpēc nedabūja nekādu vietu, bet deja taču laba... vai arī otrādi.. noteikt, kas ir tautas deja... jo kā var
salīdzināt tolku ar Laura Reinika dziesmu..
4. Personīgi man likās dīvaini, ka Dancis dejoj
a arī BC grupā un dažs labs, kas galīgi nevelk dejoja AB...
Bet nu vispār.. organizatoriem visu to labāko!
man patika viss. vienīgi, ka A grupai bija jagaida telpas -tas ir- mums ātri tās bija jāatbrīvo
man liekas ka arī interesanti būtu vērtēt pa kategorijām pēc dejas stila.
Pie minusiņiem varu minēt divas lietas:
1. man nepatika skatuves gaismas, precīzāk sakot viena vienīga gaisma, kas tur bija - baltā. Pirmkārt, tā žilbina acis dejojot. Otrkārt, baltie tērpi izskatās nepamanāmi.
2. nepatika, ka neesi vēl nokāpis no skatuves, bet jau cits kolektīvs, gaida, kad varēs tikt ģērbtuvē iekšā.
Ieteikums varētu būt, ka to skati varētu sadalīt vairākās dienās, lai nav tā garā nīkšana dejotājiem un arī žūrija arī dabūtu atpūsties!
Bet, protams, tam ir arī savi mīnusi (kādam no žūrijas nākošajā dienā var nebūt vairs labs garastāvoklis), bet varbūt derētu padomāt par to organizatoriem...Viss bija ļoti jauki un forši noorganizēts!
Tik jā, tas pats, visu deju stili bija samesti kopā "vienā maisā" un tad nezinu, cik objektīvi to visu var tā novērtēt... Un ja būtu tādas nominācijas, tad gan žūrijai nāktos nedaudz vairāk pasvīst, bet toties dejotājiem būtu, iespējams, lielāks stimuls pacensties priekš kāda titula.
Īpašais  viedoklis  – Katrīna T.
Mans, Katrīnas, viedoklis - mazliet citādi jāmēģina atrisināt dejotāju nīkšanas problēma, jo tas nevajadzīgi atņem spēku un noskaņojumu kaut ko darīt. Manuprāt, būtu jābūt stingrākiem noteikumiem, lai nav dejas pie Laura Reinika mūzikas un, manuprāt, prātīgāk ir sadalīt dejas nevis pa līmeņiem A, B, C, D utt., bet labāk sadalīt pēc dejas rakstura. Nu piemēram, Zalktim Ragana, Raganele bija ļoti laba deja, horeogrāfija, kā arī tradicionālais danča pamatsolis saglabājies, bet augsto vietu ieņem nevis šī deja, bet Vecais taizels, kur īsti nav horeogrāfijas... nu neizskatījās pēc smaga darba. Nu tātad vismaz dejas, kas nav uz tautas mūzikas, būtu jāliek citā kategorijā.
Un dejām, kas ir gana labas, kaut netiek pie godalgotas vietas vajadzētu kādu nomināciju vai ko tādu, tas būtu ļoti interesanti. Kā arī pēcāk varbūt vajadzētu informāciju, kas katram kolektīvam bija labi, kas slikti, pie kā vajadzētu piestrādāt.
Bet pasākums ir ļoti apsveicams un ļoti patika, ka bija balle gan rezultātus gaiot, gan pēc tam. Jauka iespēja nosvinēt!

LĪGO DEJOTĀJU VIEDOKLIS
1. viedoklis – Egils T.
Par Līgo viedokli visumā neņemos atbildēt, bet pozitīvs tas nav, un ne tikai par šo skati, bet par komisijām un tās vērtējumiem vispār. Lielā mērā tas tāpēc, ka nekad nav skaidrs, par ko tāds vērtējums mums, par ko citiem ... un rodas varbūt arī nepareizi secinājumi un spriedumi. Tie pārvēršas emocijās un rada nevajadzīgas diskusijas un citu "noriešana" ...
Bet arī es esmu novērojis šo 25 gadu laikā kamēr dejoju Līgo, ka vērtējumi skatēs bieži vien ir ne visai objektīvi, tiek ņemti vērā horeogrāfu uzvārdi, personīgās attiecības un kaut kādas kolektīvu hierarhijas. Tas ir skumji, un mani neviens NEPĀRLIECINĀS, ka tā tas NAV!!!!:(
Šajā skatē nu galīgi nesapratu "Rīga dimd" zemo novērtējumu ... nesapratu! Bet nu mēs esam pieraduši, ka neatzītās dejas nereti kļūst par gada populārāko deju, un tas mums ir galvenais, ka nevis punkti skatē nosaka vadītāju izvēli uzstādīt savā kolektīvā vienu vai otru deju, bet gan vadītāja un dejotāju sirds, kas jūt un acis, kas redz.

Nu tā īsumā. Katrā ziņā viss sliktais ātri aizmirsta, ik pa laikam varbūt jūtas uzbango, bet nenodara ļaunumu:)))

2.viedoklis Aija A.

Manā izpratnē, brīdis, kad uzkāp uz skatuves šajā pasākumā dalībniekam ir koncerts, vismaz man, jo dejotāja uzdevums ir pasniegt horeogrāfiju, tīrus deju soļus un emocionālo stāstu, ko muzikālā un horeogrāfiskā kontekstā nepieciešams sasniegt.Un tāds taču ir katrs koncerts?!

Ar organizatoriskām nepilnībām saskarties nenācās. Viss notika secīgi, protams, deju apjoms bija liels, taču iejūtoties vienkārša skatītāja lomā un nekļūstot par kritiķi, kas izmanto mazliet citu skatu punktu nekā skatītājs, kas nav saistīts ar deju pasauli, skatāms bija katrs priekšnesums, un pa vidu tam visam vēl ir pusdienas, sarunas pa telefonu vai kas cits.

Esmu neitrāla gan vērtējot žūrijas darbu, gan redzētās horeogrāfijas, jo uzskatu, ka jebkurš viedoklis pie jebkādas vērtēšanas ir subjektīvs. Šī subjektivitāte var dažādi gan izpausties, bet princips ir vienots: patika/nepatika, sajutu/nesajutu.

Manuprāt, šim konkursam ir divi idejiski atšķirīgi mērķi: 

Žūrijai noteikt veiksmīgākās horeogrāfijas, akcentējot to horeogrāfu labi paveikto darbu.

Piedāvāt „modes lietas”, ko šogad sniedz jaunrade, lai pulciņi papildinātu savu repertuāru.

Ieguvēji un gandarīti var būt visi, kas sasnieguši kaut vienu no šiem mērķiem, gan tie, kurus atzinīgi novērtēja, gan tie, kuru horeogrāfijas pēc kāda laika dejos daļa Latvijas pulciņu.


ZALKŠA  DEJOTĀJU VIEDOKLIS
1. viedoklis – ZANE (JAUNAIS ZALKTIS)

Viss sākās ar mūsu ierašanos Valmierā ap 10:00 un iekārtošanos nakstmītnēs. Tālāk devāmies uz mēģinājumu Jaunrades skates norises vietā, Valmieras k/n. Tur mūs diezgan laipni sagaidīja pasākuma organizatori un laipni norādīja, kur atrodam mūsu kolektīva ģērbšanās telpa. Telpa bija atvēlēta mums vieniem pašiem. Telpa bija garena, taču ne pārak plata un tajā nebija daudz vietas. Tomēr visiem kopā šajā telpā bija diezgan jautri, jo rindas pie gludināmā dēļa bija garas. 

Tālāk sekoja īsais mēģinājums, kura laikā bija jāapgust Valmieras k/n plašā skatuve. Jau mēginājuma laikā mūsu deja „Nāc, sēdies manā dirižablī” izpelnijās nedaudzo skatītaju sajūsmu. Un pēc mēģinājuma devāmies gatavoties Jaunrades deju konkursam. Un ātri vien pienāca mūsu kārta uzstāties. Deja „Es iebēgu aliņā”- vienkārša, mīļa deja. Nelieli skatītāju aplausi, taču prieks par labi nodejotu deju ir īss, jo jāgatavojas nākamajam uznācienam. Mūsu otra jaunrades konkursā rādāmā deja bija „Nāc, sēdies manā dirižablī”. Linu tērpi, meiteņu interesantās frizūras un fantastiskā lidojuma sajūta, kas rodas dejas laikā. Tiešām nezinu, kas no visa nosauktā visvairāk iepatikās skatītajiem, taču jau kādu brīdi pirms dejas beigām, ovācijas un aplausi zālē bija vienkārši nepārspējami!!! Arī mūs pašus nodejojot, ilgi lidojuma sajūta nepameta, laimes sajūta bija ilgi. Vienīgi mūs mazliet sakumdināja tas,ka skates beigās kāds kolektīvs dejoja deju uz mūsu Dirižabļa mūzikas. Arī žūrija mums labvēlīga nebija, un tikām vien pie Atzinības raksta. Žūrijas vērtējums mums bija liels pārsteigums, jo skatītaju ovācijas, deju horeogrāfu Jāņa Ērgļa, Jāņa Purviņa un citu teiktie labie vārdi par deju plūda visa turpmākā vakara un arī visas nākamās nedēļas garumā. Un visbeidzot, mūsu lielākais ieguvums jau arī bija pati dejas laikā piedzīvotā lidojuma sajūta, skatītāju ovācijas un mūsu Artas un „Zelta Zalkša” mums veltītie labie vārdi  pēc koncerta.

11 comments:

Anonymous said...

Atbalstu Katrīnas viedokli par deju dalījumu, kā jau tas katru iepriekšējo gadu arī bija - dejas varēja pieteikt kā oriģinālhoreogrāfijas, gan kā tautas deju apdares un tad jau arī ir saprotamāka tā vērtēšanas sistēma...
Par Jāņa teikto varu tikai pabrīnīties- vai tiešām VISI ar deju saistītie pasākumi ir jārīko tikai un vienīgi VEFā??? Vai nepietiek jau ar ikgadējo skati?

Unknown said...

Jānis to anonīms !
Tas nebija mans viedoklis bet gan viena mūsu dejotaja viedoklis :D VEFs bija dots kā piemērs - var arī citā vietā rīkot, bet lai būtu vairāk vietas! :) neķer kreņķi ;)

Anonymous said...

Tik pat liela skatuve kā Valmierā ir Salaspilī.

Unknown said...

Telpas kur pārģērbties arī?

Ernests said...

Tā, Jāni, tagad mums kļūda! Labi, ierakstīšu īstos vārdus:)

Ega said...

Jāni, kreņķi ņeķeru, tik tas citētais teksts tāds interesants izlasījās...
Domāju, ka ar Valmieras jaunrades konkursu ir tāpat kā ar Siguldas Opermūzikas festivālu vai Imantdienām Cēsīs. Tāds jau vietai raksturīgs un pazīstams:)
Protams, var jau ieteikt citu dislokācijas vietu, bet tad, šķiet, nebūs tās auras...
Un tiešām bija tā, ka vietas trūkums jūsu kolektīvam sabojāja to noskaņu? Cik atceros, arī Deju svētkos ģērbšanās un vietas jautājums parasti ir "saspiests", bet vai tas traucē gūt prieku?

Unknown said...

Ņemot vērā ka tikai nejaušas sakritības pēc man izdevās atrast krēslu lai nav tērpi jāliek uz grīdas, tad varu teikt ka šaurība un vietu trūkums pabojāja noskaņu! Dziesmu svētkos lai ari ģērbāmies autobusā, tomer vietas bija vairāk :)!!!

mierigu vakaru :)

Unknown said...

Mans absolūti subjektīvais:
Par vietas izvēli - Jaunrades deju skate notiek Valmierā jau 13to gadu - no samērā neliela konkursa pirmajos gados tā ir izvērsusies par milīgu pasākumu. Varbūt nākotnē jādomā par pasākuma izvēršanu 2 dienās, ja jaunrade tiek veidota tik daudz, un viennozīmīgi piekrītu Katrīnas viedoklim par deju sadalījumu. Mans parsonīgais viedoklis ir tāds, ka šogad pamatā uzvarēja tehniski labi izpildītas, bet no jaunrades viedokļa diezgan vājas dejas.
Un par žūrijas "objektīvo" vērtēšanu man nav nekādas ilūzijas - tā jau ir pierādījusies šeit un citās skatēs ne vienu gadu vien. Izteikto vēlmi nepiešķirt balvas vieniem vadītājiem un piešķirt vienam citam pat neapturēja soļu plaģiātisma elementi vienā 2.to vietu ieguvušā dejā. Ļoti izteikti ir 2tā un 5tā vērtētāja balsojumi - mans minējums Saulīte un Spalva, kas apzināti gremdējušas vienus kolektīvus un cēlušas citus.
Un pievienojos Egīlam - Līgo "Rīga dimd" bija vienkārši kolosāla - kā izteicās mana meitene - vienīgā deja kuras laikā gribējās celties kājās un dejot līdzi.

Ernests said...

:) Pa pusei uzminēji

Nesapratu kādu tu, Austri domāji – mīlīgu vai milzīgu pasākumu? Man šis konkurss pagaidām nešķiet milzīgs, bet drīzāk diezgan kompakts, jo vis notiek diezgan koncentrēti (pat pusdienas bija jāēd steigā:( ). Mīlīgs īpaši arī nav, tas varbūt būtu, ja paši būtu mīlīgāki (tas neattiecas uz vairākiem pārīšiem, kas jau tā bija mīlīgi).

Unknown said...

Lai jau paliek Valmierai Jaunrades deju konkurss. Kā Ega pareizi rakstīja, katram savs - Siguldai Opermūzikas festivāls un Cēsīm Imantdienas. Katra pilsēta ir izlolojusi un "izaudzinājusi" kādu pasākumu un būtu nepareizi to viņām "atņemt":)
Nākam gad jau tās dejas nebūs tik daudz un domāju, ka problēmu ar ģērbšanos nevajadzētu būt. Šogad tā sanāca, ka bija izkritis pagāšgada JDK, jo bija Deju Svētku Skates un līdz ar to jaunās dejas bišķiņ "sakrājušās":)

Ernests said...

Laikam Dunduru Pēteris bija tas, kurš konkursu aizvilināja uz Valmieru. Lai viņam laba veselība par šo aicinājumu.