Saturday, January 28, 2012

Klāt XVI Jaunrades deju konkurss!

Tas nu ir klāt!
Šo pēcpusdien, plkst.16.00 pēc Rīgas laika, Valmieras KN zālē sāksies XVI (sešpadsmitais) jaunrades deju konkurss. Kā ziņo vairāki mediji, konkursā sacentīsies 22 vai 23 autori ar vismaz 42 jaunām dejām.

Te jāpiebilst, ka Jaunrades deju konkurss ir paredzēts jaunu TAUTISKO deju radīšanai. Tas ir – deju autori ir izveidojuši pavisam jaunas dejas, jeb producējuši jaunu kultūras produktu iespaidojoties no tradicionālās kultūras mantojuma, ko saucam par tautas deju. Šai ziņā portāls Apollo jau virsrakstā ieviesis kļūdu, nosaucot jaunos produktus par mantojumu. Tas jau ir nepareizi pēc definīcijas. Kļūdaino virsrakstu var apskatīt te http://www.apollo.lv/portal/fun/articles/262315

Apollo nav vienīgais, kam sajukuši dejas žanri. Tādas kļūdas pieļāvuši arī daži citi ziņu kanāli. Jāuzsver, ka tai pašā laikā, iestāde, kas atbildīga par Deju svētku rīkošanu un tajā iekļautajām tautiskajām dejām, kā arī jaunrades procesa veicināšanu visu definējusi pareizi – JAUNRADES DEJU KONKURSS.
Skat http://www.knmc.gov.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=670&Itemid=1

Te varbūt tomēr jāuzsver vēl cits, mūsdienīgāks aspekts. Skaidrs taču, ka mūsdienās svarīgs ir tas produkts, ko piedāvājam, šai gadījumā kultūras patērētājam. Šādus produktus, kā Deju svētki, tautiskās jeb jaunrades dejas u.c. mēs saucam par kultūras produktiem un ņemot vērā to īpašo patērētāju loku – latviešus, izdalām īpašu kultūras produktu grupu – etnoproduktus. Līdz ar to Jaunrades deju konkurss ir etnoproduktu gadatirgus, kur šo produktu radītāji jeb horeogrāfi piedāvā mums savu jaunāko produkciju.

Tāpēc konkursa galvenā rīkotāja Maruta Alpa pilnīgi pareizi šo pasākumu nosauc par tirgu. Citēju (pasvītrojums mans)

Piedalīšanās konkursā ir ne tikai tiekšanās pēc godalgām. Konkurss ir notikums visai Latvijas deju nozarei. Tas ir deju tirgus, horeogrāfu salidojums, pieredzes apmaiņa un darba atskaites punkts, kā arī iespēja parādīt savu radošo darbu uz lielās skatuves. Konkurss ir ceļš uz Deju svētku virsvadītāja godu un iespēja redzēt sevis radītās dejas mūžu ne tikai sava kolektīva repertuārā», stāsta Latvijas deju nozares eksperte Maruta Alpa.


No comments: