Sunday, November 29, 2015

Ceiruleits iešķiļ ugunis dejotāju sirdīs!

Kad Anna Kārkle mani uzaicināja ciemos uz Ceiruleiša 25. dzimšanas dienas koncertu, tad pajautāju, vai viņi koncertā dejos Aulejas Žeperu? Anna atbilde bija izvairīga. Sak, neesam sen dejojuši, esam tik ļoti aizņemti ar ārvalstu braucienem, ka mums nav pat laika samēģināt.  Tāda izvairība mani saskumdināja un teicu Annai, ka vienīgi  tad braukšu ciemos, ja Aulejas Žepers būs koncerta programmā! 
Pienāca 28. novembris, aizbraucu uz Līvāniem, aizgāju uz Kultūras centru, kur plānots Ceiruleiša koncerts, atvēru kocerta programma bukletiņu un tikai tad atcerējos, ko biju apņēmies? Biju glābts! Koncerta programmā skaidri rakstīts: “Aulejas Žepers”
Aulejas Žepers

Laikam deja Aulejas Žepers ir tāda kā kvalitātes latiņa visām folkloras kopām, kas dejo. Nezinošam lasītājam paskaidrošu, ka ar t.s. dančiem nodarbojas ļoti daudzas folkloras kopas un, protams, danču klubi. Tur nekāda dejas izglītība nav vajadzīga – danči, kā pēdējā laikā sauc tradicionālās pāru dejas, ir pietiekami vienkāršas, lai tās varētu dejot jebkurš – jauns vai vecs.  Lai mācītu dančus, nav vajadzīga dejas skolotāja klātbūtne. Viens otram ierāda un viss, bet, ja pietrūkst padoma, vienmēr var paskatīties “Mārtiņa dejas grāmatas’burtnīcās vai pameklēt tīmekļa videoresursos. 

Tai paša laikā ir cilvēki, kam ar dančiem nepietiek. Tādi ir labākajās Latvijas folkloras kopās. Aulejas Žeperu bez Ceiruleiša dejo vai dejoja Dandari, Vīteri, Grodi...un man par lielu pārsteigumu, šo deju iecienījuši arī daži skatuves ansambļi, kā Universitātes Dancis un savulaik Daile. Ja raugās no kvalitātes latiņas puses, tad noteikti šobrīd Ceiruleits Žeperu dejo vislabāk – meitas var teikt, ka gandrīz izcili, puiši labi lec, bet kāju piesitienu ritmu gan nedzirdēju. Žepera ātrums bija liels, bet jāteic, ka dejotāji labi tika galā ar muzikantu uzdoto tempu.

Ceiruleiša 25. dzimšanas dienas koncerta pirmā daļa, kur uzstājās patreizējais sastāvs, bija ļoti bagāta – tik uzmundrinoša, atvērta, sirsnīga, dzīvespriecīga! Bija grūti nosēdēt, kājas cilājās pašas un sirds līksmoja! Pamanīju, ka Ceiruleits ir ļoti izaudzis pat, ja salīdzina ar dzimšanas dienas koncertu pirms pieciem gadiem. 

Tad iedomāju, kāpēc šādus folkloras koncertus nerāda mūsu televīzija? Šo noteikti varētu rādīt tiešraidē kaut visā pasaulē. Kur ir BBC, NTV, CNN, kur Al Jazera?  Kāpēc TV tik daudz tukšuma, tik daudz vardarbības, biedēšanas ar karu? Varbūt viņi vienkārši nezina, nav informēti, ka ir tāds Ceiruleits, ka ir tādi talantīgi jaunieši Latvijā? Tāpēc piekodināju Annu, lai pēc pieciem gadiem, kad būs 30. dzimšanas diena, uzaicina visus TV kanālus! 

Paldies, Ceiruleitim! Paldies, Annai! Paldies visai Kārklu ģimenei!
Lai skan jūsu vārds pasaulē, jo jūsu nestā vēsts ir īsta prieka un gaismas vēsts šai patumšajā laikā!

Ernests


Tikai puse no balvu, apbalvojumu un suvenīru izstādes
Jubilejas koncertu apmeklēja PEPT draugi un vadītāji 
Annas lielie bēŗni – Kristīne, Agnese un Edgars
Pati Anna visā godībā saka viedus vārdus

No comments: