Tuesday, December 29, 2015

Danču skola Ķegumā 3. daļa

Saruna ar Daci

Danču skola Ķegumā ir samērā jauna iniciatīva un tās iesākums meklējams mūziķes un bijušās Madlienas folkloras skolotājas Daces Priedoliņas dejas mīlestībā. Viņa tagad vada Tomes folkloras kopu Graudi. Folkloras kopā ir dziedātāji, viņi arī iet rotaļās un pēdējā laikā pievēršas pastiprinātai tautas dejas apguvei.

Dace stāsta. ka reiz, 2013. gadā folkloras kopu uzaicināja vadīt sarīkojumu Meteņa dancis Tomē, kurā bija jāmāca un jāspēlē tautas dejas. Ko darīt? Dace nolēma riskēt – sasparoties uz lielu sarīkojumu, kurā Graudi spēlētu, bet pašū dejotāju pulciņu papildinātu dejotāji no Ogres danču kluba.  Viņa atcerējās LU Etniskās kultūras centra folkloras skolotāju kursos apgūtās dejas, uzaicināja savas kopas dalībnieci Līgu Valaini,  kura spēlē akordeonu,  līdzās jau zināmajām Dejām no Mārtiņa dejas grāmatas - Bulānas Garausītis, Piltenes Rozā polka, Varakļānu Sēņu polka, iemācīties jaunas.
Dace Priedoliņa. E.Spīča foto
"Viegli negāja, bet galā tikām", stāsta Dace un turpina - "Reiz vilcienā satiku Jāni Kušķi, kurš mani iedrošināja nopietnāk pievērsties tautas deju mūzikas spēlēšanai. Tā bija ātra ideja, bet tā balstījās dejas enerģētikā, kuru atkal sāku sajust."

Te jāpaskaidro, ka Dace, ilgāku laiku vadot Madlienas bērnu folkloras kopu, piedalījās ne tikai folkloras skolotāju kursos, bet arī bērnu un jauniešu folkloras kustībā Pulkā emu, pulkā teku, kur regulāri notika plaši sarīkojumi ar tautas dejas vakariem. Toreiz izjustais dejas spars, ko Dace mēdz saukt par dejas enerģiju,  izrādās, nav nekur pazudis, bet atjaunojas, ja atkal sāk dejot.

Jautāju Dacei, lai pastāsta, kā turpinājās jaunās muzikantu grupas attīstība?

Dace stāsta, ka sākumā jau nav bijis ne muzikantu, ne dejotāju. Dace uzrunājusi savu kolēģi, dziesminieku Eināru Kvili, kurš viņai par pārsteigumu, piekritis. Arī Jānis Kušķis labprāt pievienojies. Izrādījies, ka māksliniece Sandra Sabīne Jaundaldere sit bundziņas un grib dejot un spēlēt. Vislielāko devumu šobrīd muzicēšanā dod Līga. 

Dace bēdājusies, ka šādi salasītiem muzikantiem nav bijis arī plašāka repertuāra. Tādēļ gājuši ciemos uz Ogres Danču klubu mācīties. Tas bijis veiksmīgi, jo tur bijuši dejotāji, kuriem tieši trūcis muzikantu. Tā  kopā ar Ogres dejotājiem aizbraukuši uz Ģikšiem, lai piedalītos Danču naktī 2014. gada sākumā. Tur veicies necerēti labi. Tā vietā, lai tik vien kā skatītos un mācītos, tikuši pie spēlēšanas. Izrādījies, ka dejotājiem tīri labi paticis. Tad jau dūša pieaugusi. 

Paveicies arī ar to, ka Ilmārs Pumpurs rīkojis Skrīveros muzikantu kursus. Dace pieteikusies uz mandolīnu, Sabīne uz kokli, bet Jānis uz vijoli. 

Tāds ir Ķegumā mājvietu radušo Danču muzikantu iesākums. Rosinošs, jo prieks no kopā muzicēšanas, kas liek kustēties dejotāju kājām, ir motivējis turēties kopā šim diezgan raibajam muzikantu - mākslinieku sastāvam.


Lai veicas Ķeguma Danču muzikantiem – Brīvajiem danču muzikantiem, kā viņi paši sevi dēvē!
Muzikanti spēlēs vēl šogad – 30. decembrī Ķegumā.

Vairāk lasi:
http://www.dore.lv/#!dancu-skola/c6ld

No comments: